Troszkę o nas i naszym gospodarstwie
Zauroczyła nas natura i klimat polskiej wsi! I oto jesteśmy! Mieszczuchy uczące się obcowania z naturą na własnych błędach. Postanowiliśmy zająć się chowem kóz oraz kur stopniowo rozszerzając wachlarz różnorodności i tak przybyło nam kaczuszek, perliczek, gęsi czy jakże ważnego kuca. Próbujemy swoich sił w pszczelarstwie, żeby móc zarażać innych spokojem i pozytywną energią, którą daje obcowanie z tymi wspaniałymi zwierzętami.
Mleko od naszych kózek jest smaczne i przede wszystkim bardzo zdrowe! Obfituje w witaminy i mikroelementy. To właśnie z niego przygotowujemy pyszne sery, jogurty, kefiry oraz masło! Produkty są w 100% naturalne, bez dodatków chemii, której tak dużo obecnie w sklepach. Smak wytwarzanej przez nas żywności jest tak niepowtarzalny dzięki dostarczaniu naszym kozom żywności, która podwyższa walory mleka. Tak jak kobieta karmiąca, koza oddaje w smaku mleka to co zjadła. Dlatego tak bardzo stawiamy na to aby nasze kozy jadły tylko to co natura nam daje.
Nasze kury i kaczki grzebią w ziemi i jedzą trawkę oraz ulubione robaki, właśnie to sprawia, że nasze jajka są takie jak z czasów naszych babć, różnorodne i smaczne.
Wszystkie nasze zwierzaki mają całoroczny dostęp do świeżego powietrza i wychodzą na dwór niezależnie od pory roku, to czyni je szczęśliwymi, a nam daje niepowtarzalny smak tego co nam dostarczają.
Obecnie w naszym gospodarstwie, w tradycyjny sposób przygotowujemy:
- Sery kozie – w tym podpuszczkowe, dojrzewające i twarogowe,
- Kefiry, jogurty,
- Mleko i masło,
- Jajka
- Przyprawy do zup oraz dań,
- Zioła z własnego ogródka.